Станция Астапово

Снимки на видеофилма към представлението

2006
6 минути

“Станция Астапово”

(последна спирка от живота на Л. Н. Толстой)

 

Авторски спектакъл на Иван Добчев

 

Първа част от програма “Изход”.

 

Премиера на 3 февруари 2006 г.

 

Лев Николаевич Толстой е в бягство, желано и тайно описвано в дневниците му. Бяга от лишени вече от любов обвързаности, бяга от суетата, от пари, имение, книги, семейство, дори от верни приятели и последователи. Спектакълът започва с неговото писмо до властите да проявят последователност и да арестуват него, а не невинните му следовници… Бягството е неговата житейска равносметка. Ако предназначението на творчеството е да помирява човека със света, със себе си – тогава изходът е в отказа. За това става дума в “Станция Астапово” и понеже рядко някой спектакъл апелира към духовното в нас и задава въпроси на такова ниво, той трябва да се види. Спектакълът е и среща между “Сфумато” и швейцарската Компания за съвременен танцов театър “Линга” – пластичната му разработеност е дискретна, точна, синхронна с внушенията на текста. Танцът на умиращия в нощта вълк (изпълняван от Станислав Генадиев)… е може би най-внушителният епизод.

 

Никола Вандов

 

“Станция Астапово” е ударно бавен спектакъл за смисъла на бягството от тривиалните “ценности” на живеенето – семейството, домашния уют, формалната съпружеска любов, светската слава и “заслужения отдих” върху лаврите на някогашния успех. Представление за онова, от което нещастният Лев Толстой панически бяга цели 83 години, за да търси в романите си смисъла на живота и смъртта. В “Станция Астапово”, базиран върху биографичната книга на Владимир Чертков “Бягството на Толстой”, това изнурително бягство е трагичен жест срещу цивилизацията, която вече използва индивида като инструмент на комерсиалното.

 

Патриция Николова, “Сега”, бр. 102, 4 май 2006 г.

 

Марко Кантелупо и Катаржина Гданиек са създатели на швейцарската трупа “Линга”

Играна на Международния театрален фестивал “Варненско лято”, 5.05.2006 г.

Снежина Петрова получава наградата на Обществото на независимите театрални критици “Театрална личност на 2006 година” за нейните роли в Програма “Изход”.

Награда на САБ “Икар 2007” за главна женска роля на Снежина Петрова.

Играна в “Софийски театрален салон 2007”, 20.03.2007 г.

Играна на Sfumato Review в София, 19.06.2007 г.

Играна на Международния театрален фестивал MESS в Сараево, Босна и Херцеговина, 23.10.2007 г.

Играна 25 пъти.

 • Постановка:

  Иван Добчев

 • Сценография:

  Иван Добчев и Даниела Олег Ляхова

 • Костюми:

  Даниела Олег Ляхова

 • Оригинална музика:

  Асен Аврамов

 • Видеофилм:

  Любомир Младенов

 • Хореографи:

  Марко Кантелупо и Катаржина Гданиек

 • Фотограф:

  Симон Варсано

 • Участват:

  Христо Петков, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Елина Алексиева, Мариан Бозуков, Станислав Генадиев, Кире Гьоревски