Между празниците

Цяло представление

2013
53 минути

“Между празниците”

 

от Стефан Иванов

 

Премиера на 7 декември 2013 г.

 

“Между празниците” е повече от особен проект. Текстът е написан от Стефан Иванов специално за актьорите на “Сфумато””Елена Димитрова и Христо Петков, които извървяват един словесен “джем сешън”. “Между празниците” е под формата на диптих – два монолога за млада, съвременна и европейска двойка, мъж и жена. Всеки има своя собствена изява в едно общо пространство, в което те нямат директен диалог. Двата образа взаимно се оглеждат, а огледалото на битието им е ту здраво, ту криво или счупено.

 

Спектакълът се занимава с житейския път, с краховете и провалите, през които всеки преминава, с усещането за онеправданост и желанието да минеш отвъд провала. Той ни нашепва да не се изживяваваме като жертви и да не живеем с мисълта, че светът ни е крив. “Между празниците” създава различни асоциации за всеки и в същото време носи едно послание: да гледаме по-критично на себе си.

 

Два монолога за млада, съвременна и европейска двойка, мъж и жена.

 

Според Маргарита Младенова драматургичният текст е акт на разчитане и изписване на загадката, която е днешният човек и е опит да се осъществи автентична и интензивна среща, да се направи разрез в дълбочина, рентгенова снимка отвъд видимото с просто око. “Драматургичният текст е и подобен на музикална партитура, през чието изговаряне се предава множествеността и енергията на мъжа и жената, защото те не са еднопланови и еднозначни. Фрагментарното действие, изповед, споделяне в “Между празниците“ е между Коледа и Великден, между раждане и погребение, между празник и празнота. И е за това как се живее в дните на криза – духовна, семейна, икономическа, ценностна и политическа. И за това какви са вътрешните животи на двама днешни млади хора, които продължават да са търсещи и желаещи, какво ги задвижва, какво ги спъва, зарежда и възбужда. Как мъжът и жената са разкъсвани болезнено и до оголеност между надежда и отчаяние, семейство и самостоятелност, Ерос и Танатос, свобода и необходимост, небе и земя, реалност и сюрреалност, материално и духовно, страст и панически страх, обвинение и прошка. И какви са средствата им за вътрешна съпротива и защита от дехуманизиращия и обезобразяващ свят. И доколко е възможно чрез близост и интимност човек да се съхрани в хаоса на актуалното, несигурно и неустойчиво, състояние на нещата.”, споделя Младенова.

 

Текстът присъства с две монологични платформи, които е възможно да се срещнат единствено във въображението на публиката. “Между празниците” привидно изглежда непредназначен за театър текст, близък до поемата и есето, разчитащ не на приласкаването, а на афективното разпознаване в него. Текст, породен от преживяното сега и пречупено през опита на автора си, критично поставящ ни в епицентъра на случващото се днес чрез познати реалии, събития и коментари към тях, особено през изминалото лято. Те могат да допаднат или да отблъснат зрителя, но имат смелостта да са критични, да оглеждат действителността, за съжаление с драматургична стратегия, която може да бъде усвоена от по-подготвена публика.

 

Гергана Пирозова, “Капитал Light”, бр. 12, 22 – 28.03.2014 г.

 

Най-силно впечатление от програмата Шоукейс ми направи представлението на ТР “Сфумато” “Между празниците”. Тук видях много силна връзка между прекрасен текст, невероятна актьорска игра и фантастичен режисьорски прочит.

 

Андрей Москвин (театрален критик, Полша), Бюлетин на XXIII международен театрален фестивал “Варненско лято”, бр. 4, 10.06.2015 г.

 

Стефан Иванов е номиниран за наградата “Икар 2014” за драматургичен текст.

На 15.11.2014 г. е играна на “Нощ на театрите” в София.

На 6.06.2015 г. е играна на Международния театрален фестивал “Варненско лято”.

 • Режисьор:

  Маргарита Младенова

 • Драматург:

  Стефан Иванов

 • Фотографи:

  Яна Лозева и Симон Варсано

 • Участват:

  Елена Димитрова, Христо Петков