Книга за изгаряне

Цяло представление

2015
97 минути

“Книга за изгаряне”

 

от Георги Тенев и Иван Добчев

 

Втори спектакъл от програма “Терминал 2”.

 

Премиера на 13 март 2015 г.

 

НИЕ НЕ СМЕ В ИЗГНАНИЕ, НИЕ СМЕ В ПОСЛАНИЕ… /по Бекет/

 

Опитвам се да открия механизма на тази метаморфоза – как изгнанието се превръща в послание. Срещал съм много изгнаници, самият аз често съм се изживявал като изгнаник, макар че никога не съм напускал/бягал от Отечеството, но никога не съм усещал патоса на Посланието в окаяните вопли на просто напусналите България, нито пък съм се изживявал като Пророк, заради отчуждението и неразбирането от средата, в която съм имал нещастието да се пръкна. “Когато хората се чувстват нещастни, започват да се наричат българи”, това звучи като жлъчна шега, но в шегата има и истина. Затова вероятно и тези, които са емигрирали, и тези, които остават, но се усещат като “вътрешни” емигранти, приемат това състояние на нещата като Орис.

 

Опитвам се да си припомня случаи на поети-изгнаници, които са препращали през изгнанието някакво Послание …Овидий, захвърлен в периферията на Империята, отгдето отстранен ще види по-ясно смисъла на произтичащото в света и даже в самия Рим, по-късно Бродски, който отчужден в Америка ще каже диагнозата на болестта в Русия или нашия Ботев, който отдалече, отвъд Дунава ще чуе зловещия грак на гарвана и ще призове Майка България да оплаче своя Единствен Син…

 

Вероятно в нашия опит да ги “завърнем в бащината къща” се таи надеждата да открием между дисидентстващите бунтари, напуснали някога Отечеството като жест на отхвърляне, на тотално несъгласие с режима на посттоталитарните нагласи и осъзнато неверие в потенцията на тоя народ да промени съдбата си, някаква неугаснала искра от онова, дето го е формулирал Поета като “НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ”.

 

В биографията на нашите герои мъждука все още споменът за един самозапалил се и изгорял човек, който най-радикално от всички е изразил протеста си, отпратил е Послание, което през времето ще понесе едно момче – възможният му син, възможният наследник на техните идеи, на техния протест и алтернативата на техните ARRIVALS.

 

Използвайки формата на представяне на една книга, спектакълът “КНИГА ЗА ИЗГАРЯНЕ” има амбицията да “представи” голямото не-случване на Промяната, която продължи цели 25 години и в крайна сметка се превърна в Подмяната. На прицел в нашия спектакъл са интелектуалците, които са били /би трябвало да бъдат!/ духовните водачи на Протеста, на съпротивата срещу всичко онова, което подменя Демокрацията с Плутокрация, Свободата със Зависимост – от Олигархията, от Банките, от продажната Преса. Това е спектакъл-биография на една несбъдната Революция, биографична книга, която е по-добре да бъде изгорена, но това е и книга за едно ИЗГАРЯНЕ – САМОИЗГАРЯНЕ на едно момче, което ни дава сигнал, че сме изпаднали в Мрака.

 

Иван Добчев

 

На 25.02.2016 г. игран на Зимния фестивал на изкуствата “Сцена, палитра, слово” в Пловдив.

На 15.05.2016 г. игран на Международния фестивал Друмеви театрални празници “Нова българска драма” в Шумен.

 

 

 • Режисьор:

  Иван Добчев

 • Сценография и костюми:

  Иван Добчев, Наталия Тодорова, Ивана Ненчева

 • Музика:

  Христо Намлиев

 • Режисьор на видеофилмите:

  Димитър Сарджев

 • Оператори на видеофилмите:

  Кирил Проданов, Веселин Христов

 • Фотограф:

  Симон Варсано

 • Участват:

  Кънчо Кънев, Цветан Алексиев, Васил Ряхов, Даниел Рашев, Цветан Даскалов, Александра Василева, Йосиф Сърчаджиев